maanantai 12. lokakuuta 2015

Neurologilta fysioterapiaan - Jumit auki ja jumppaamaan!

muista ryhti! kuva:landemutsi
uiminen on hyvä juttu! kuva:landemutsi

Nyt kun fyssari käyntejä on takana jo useampi uskallan kirjoittaa :) Lähetteen syy fyssarille mulla oli selkeä: Pitkään jatkuneet säteily säryt kädessä, olkapäässä, kasvoissa, jalassa ja selässä oikealla puolen vartaloa. Kuluneen VUODEN aikana mua on juoksutettu milloin missäkin. Labrat, testit, pään TT EA:ssa kun epäiltiin aivoinfarktia puutuneisuuden tähden. Olen käynyt selän magneetissa vanhan selkävamman takia -lanneranka sekä aikaisemmin vielä pään magneetissa -siinä pois suljettiin MS tautia sekä selän röntgenissä ja rintarangan. Lukuisia käyntejä terveyskeskuksessa sekä iso pino reseptejä särkylääkkeisiin, lihasreloihin ja muihin nappeihin. Niihin on siis tokkopa myös palanut rahaa. Visiteerasin myös migreenioireiden vuoksi neurologilla ja sain sieltä hyvät vinkit päänsärkyni hoitoon. Hammaslääkärissä pidettiin palaveria myttyyn menneestä juurihoidosta ja siinä hiukan vaurioittuneesta kolmoishermosta. Hienoa tuuria meikäläisellä ollut!

Fyssarille päästessä taapersin kipeän olkapään kanssa villasukissa. En todellakaan rentona. Hyvä, että sain villatakin pois vaikka sekin oli napitettava. Olin jo monta kuukautta pitänyt "helppoja" vaatteita ja sellaisia mitkä ei "satu" päällä. Kylmägeeli kulki mukana repussa ja panakodit. Fyssari pyysi mua seisomaan peilin edessä SUORANA ja Voi, Luoja mikä könötys. Kerroin etten saanut enää esim.turvavyötä kunnolla itse oikealla kädellä ilman pahaa irvistystä. Sitten testattiin liikeradat. Oikea käsi jäi jonnekin ihan omiin fjääreihinsä eli jumeja - jumeja - jumeja.

Lähdettiin aukomaan niitä pöydällä hiljalleen ja löytyihän niitä sekä turvonneita tulehdus kohtia jotka olikin kipuisia, niskassa - selässä - kädessä tenniskyynärpäätä ja rintaranka oli myös tiukka. Lähti jotain liikkeelle koska migreenimäinen päänsärky alkoi jo heti siinä reikätuolissa maatessa. Tiesin sen onneksi koska olin kerran aikaisemmin paljon aikaa sitten jo ollut vierailulla tätini "hellässä" käsittelyssä hieromolla. Olin siis myös varautunut juomapullolla fyssarireissuun.

Sain jumppaohjeet : Yksinkertaisen keppijumpan käden ylösvientiin liittyen ja tavoitteena saada oikean käden nousemaan ylös korvan viereen samalla kaavaa kuin terve vasen käsi - ja ilman kipua! Sain onneksi todella mukavan fyssarin ja määrän jatkaa tulehdus kipulääkettä vielä muutamia päiviä jotta saamme ne pois. Relojakin vedin vielä muutaman illan ja sitten hiljalleen aloin vapautua nappula rallista. Ihan jees koska oli jo vatsakin aika hurjana niistä sekä myöskin pieni riippuvuus illalla otettavista kolmioista.... Tiltipitappi tilpitappi taa!! Mutta joo sain vielä viimein lähetteen myöskin olkapään ultraan: se keikka meni nappiin, ei kulumaa!

Puutumiset on loppuneet mutta heti jos ei muista jumpata ja vähänkin alkaa väsymään ja päänsärky lähenemään niin tunnistan oikein hyvin säteilysäryn esim.kädessä. Sitten vaan vaunulenkilläkin pyörittelen oikeaa kättä ja venyttelen kuin mikäkin tuulimylly. Jos joku sitä nauraa niin naurakoot: tuskin olisi suupielet ylöspäin mikäli olisi kulkenut meikäläisen housuissa kuluneen vuoden!

Neljän lapsen äitinä syy jumeihin on aika loogista: Olen viimeiset kolme vuotta ollut ns.putkeen raskaana, imettänyt, kantanut vauvaa/taaperoa, nostellut ja tehnyt. Ja koska olen leftin pelaaja niin kannan kaiken oikealla - olen nukkunut monen monta vuotta aina vasemmalla kyljellä sikiöasennossa ja koko oikea puoli on ollut aina "jännityksessä" - nämä asiat huomaa nyt niin helpolla. Ja siltikin edelleen nukun niin - mytyssä ja niska kanin vinossa tyynyt rullattuna kuin lauantaimakkara.

Toisella kertaa fyssarilla sain jo kehuja - jaksoin seistä ryhdikkäänä eikä kasvoilla ollut kipuryppyjä. Niin hoitaja sanoi. Ja hän huomioi, että olin saanut myös puettua oikein hupparin, totta ja sain myös turvavyön itse kiinni ilman itkua. Paras olo oli kyllä muutama vuorokausi ekan kerran jälkeen: Olo oli kuin taivaassa - siltä sen täytyy tuntua. Ilma lääkitystä pystyin lähtemään aamulla liikenteeseen ilman isompia kolotuksia.

Tästä siis jatkamme - suuntana vahva runko sisältäpäin. Jaksava, kestävä ja joustava selkä sekä niska. Ja koko muija! Niin oon päättänyt. Pakko, koska elämä heittää loskaa naamalle aina jossakin asiassa niin täytyy yrittää saada ainakin ne jumit auki joihin edes jollakin lailla voi vaikuttaa.

ps.Ja tietokoneelta mars hophop vegeen, vaan pienet määrät kerrallaan- sitten venyttelyä ja perse ylös ja liikkeelle. Ei vanhat luut kestä enää paikallaan puputtamista eikä ainkaan jalat toisen jalan päällä istumista. Niin kauan kuin voi kannattaa nauttia liikkumisen ilosta ja ulkoilusta.

IHANAA ALKAVAA VIIKKOA IHAN KAIKILLE - MUISTAKAA VENYTELLÄ! MÄ LÄHDEN PURKAMAAN EILEN PIHALLE ILMESTYNYTTÄ PIKKUPAALI HEINÄKUORMAA, I LIKE !!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti