lauantai 27. syyskuuta 2014

NUO HETKET

"Pitäkää kiinni noista hetkistä, niitä ei saa koskaan takaisin!"

Tuo lause kuului eräälle vanhemmalle miehelle neuvolan odotus huoneessa viimeksi kun olimme menossa 4 vuotiaan tarkistukseen. "Pappa" oli kuskaamassa tyttären tytärtään neuvolaan ja istuskellessa alkoi puhumaan meille keitä huoneessa oli. Vanhempia ja pikku lapsia. Lause jäi mielen sopukoihin ja on ollut päässäni vähänväliä.
Lapset mennä touhottaa, katselevat ihmisten kiirettä, ihmettelevät ja kyselevät. Lapsuudessa silti mennään aina jonkun muun tahdon mukaan, joku määrää ja ohjaa, johdattaa ja katsoo perään. Näin ainakin tulisi olla.

Mutta se on totta, että ne ajat kun lapset on pieniä on kivoja aikoja.. saat nähdä pikku kätösten tekemiä piirustuksia, kuulla ensi sanoja , nähdä kynänjälkiä seinillä, tietokoneen näytöllä...
Sisarusten tappelut, ruokapöytä keskustelut, likapyykki vuoret, lelulaatikot ja kirjat sikin-sokin, .. unettomia öitä vauvan kanssa, poissa oloja töistä sairaan lapsen tähden, harkkoihin kuskaamista, maksamista sinne tänne ja tuonne harrastetoiminnoissa, kaveri-riitoja, elämän opettelua teinin kanssa.


Nämä hetket, elämässä niitä tulee koko ajan, eri muodoissa, ilo on nähtävä itse, opittava uskaltamaan olla tyytyväinen hetkeen ja nauramaan kun naurattaa, itkeä kun itkettää.
Elämää ei kai voi liikaa suunnitella etukäteen, jokaiselle on olemassa oma suunta ja omat jalanjäljet: Pikkulapsi perheissä kun arki on kiireistä ja koko ajan on joku homma meneillään voi joskus olla vaikeaa pysähtyä huomamaan, että onni on tässä. Ei huomisessa tai menneessä, se on läsnä pikku naamoissa, se on vierellä illalla kun nukutat tai luet iltasatua, se seuraa kun katsot kentän laidalla peliä, sitä ei voi ostaa eikä tilata mistään. Se voi olla sekainen lastenhuone missä pikku ihminen häärää tyytyväisenä, sen voi aistia naurun helinänä kun lihapulla kastikkeen kauhominen onnistuu kunnolla omalle lautaselle tai sen saa tuntea lämpönä sydämessä kun katsoo lapsia joilla on hyvä olla.


Muistakaa, pitäkää näistä hetkistä kiinni, sillä niitä ei saa takaisin mutta hyviä hetkiä voi vaalia koko ajan. ****************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti