maanantai 8. kesäkuuta 2015

Nyt saunotaan - oli juhannus tai joulu!

Kuinka paljon teillä käydään saunomassa? Onko teillä oma sauna kotona, kesämökillä, taloyhtiössä, mummolassa vai käyttekö uimahalleilla? Tykkäättekö ihan tavallisesta sähkö kiuas saunasta perinteisellä löylyvedellä - vai onko tunnelmallisempaa piipahtaa vaikka höyrysaunaan kylpylässä vaiko sujauttaa vesisaaviin tippa koivun tuoksua?
Se on kumma kuinka perinteiseen Suomi kuvaan vaan kuuluu sauna. Kesään sopii sauna ja talveen sopii sauna. Sauna on yhdistetty moniin juhliin kuten joulu ja juhannus.
Kohta onkin taas aika keräillä luonnosta ihanat jalkakylpy kasvit, tehdä vihdat tai ainakin viedä saunaan koivunoksia vaasiin tuomaan hyvää tuoksua. Mielestäni jokaisen lapsen tulisi ainakin kerran elämässään saada vihtoa ja kummastella kuinka hullua onkaan kun kuumassa huoneessa hakataan nahkaa koivunlehti vitsoilla! Itse muistan edelleen kuinka lapsena pappa teki vihtoja isot määrät ja niitä laitettiin kuivumaan talvenkin varalle. Eikä niitä sidottukaan millään muovinarulla vaan ihan oikeaoppisesti koivun oksalla. -Voi niitä aikoja!
Sauna sanan voisi kiteyttää kolmeen osaan: Rentouttava, vapauttava ja rauhoittava. (Niin no riippuu tietenkin montako pikku saunojaa kirmaa väliä löyly-pesuhuone... "Varo ettet liukastu!", "Varo ettet polta!", "Varo varo varo...!")
Omasta mielestäni myöskään saunomiseen ei kannata asettaa isoja ennakko odotuksia kun perheen pikkuväen kanssa tapsuttelee lauteille , toisinaan riittää 5 minuuttia löylyttelyä ja välillä sitten jaksetaan istua kauemminkin ja "heittää sihisevää" - ja no omassa saunassa on joustovaraa ajan, kävijämäärän ja vuorottelun suhteenkin. Toisena iltana isolla porukalla ja välillä yksin jolloin saattaa hetkeksi uskaltaa ummistaa silmät ja antaa ajatusten juosta niihin ikimetsiin joista aikoinaan pappan kanssa vihtaoksat haettiin.
c.Googesta sanahaku "vihta"



2 kommenttia:

  1. Me saunotaan eniten mummolassa, siellä puukiukaasta tulee sopivan pehmeät löylyt. Kesäidin mökkisaunassa on oma tunnelmansa, silloin on ihana vilvoitella rauhassa kuistilla (kunnes itikat iskevät..) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kyllä puukiuas antaa kyllä ihanat löylyt!!!!! Ja "jäähyille" on mun pakko mennä aina kun mahdollista - talvellakin on hauskaa käydä naukkaamassa happea pihalla ja sitten taas palata löylyihin.

      Poista