perjantai 29. toukokuuta 2015

Suvivirsi - mutta lopetetaan vertailu!

Kaikki on pinoissa valmiina aamua varten. Mekot, kengät, laukut, ruusu opelle ja kortti. Neljän tyttären perheessä onkin menoa ja meininkiä tällaisena aikana. Voi sitä hulinaa. Meillä mennään aamulla koulun liikunta areenalle jo viidettä kertaa. Osalla loppuu kokonaan pakollinen opinahjo, toisilla se vasta alkaa. "Jo joutui armas aika ja suvi suloinen. Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen. Nyt siunaustaan suopi taas lämpö auringon.............." Näihin sanoihin vaan aina herää miettimään omia kouluvuosia ja jotenkin kaiholla noista riimeistä silti aina tulee kesäloma fiilis itsellekin. Koivut on lehdessä, kesän voi jo haistaa ja aistia. Yöt on valoisat.
On ollut juttua siitä kuinka koulujen loputtua Facebook täyttyy äideistä joiden lapset saa vaan hyviä numeroita ja hienoja päättötodistuksia. Että missä on ne äidit joiden lapset ei saaneetkaan hymypatsasta, stipendiä tai muuta saavutusta? Niin missä? No tässä ainakin on yksi sellainen äiti joka kyllä päivittää aikalailla kaikenkarvaista muutakin nyt ja jatkossakin. Ylpeä lapsistaan tulee olla suorituksista huolimatta - tottakai hyvästä koulumenestyksestä saa ja pitääkin olla ylpeä ja sitä saa hehkuttaa tietenkin.
Ei vertailla tällä kertaa, ei kysytä mitä kaverit sai todistukseen ja koitetaan muistaa ,että jokainen on hyvä jossain. Se voi olla osaaminen tai taito myös ihan muussa kuin koulussa. Minä allekirjoitan olevani ylpeä ainakin lapsestani oli hänellä sitten todistuksessa vitosia tai kymppejä. Kunhan tietää,että kelpaa meille juuri sellaisena kuin on. Tsempata saa ja pitääkin mutta ei vertailla. Ei myöskään vanhempia toisiinsa, meitä on moneen junaan ja niin on hyvä. Eikä kiristetä koulunumeroilla, hyi se on ilkeää: Ei meitä vanhempiakaan kiristetä harrastuksistamme tai tekemisistämme minkään työ"saavutuksen" edestä -vai?
Ja muistakaa, päätösjuhlien jälkeen pitää huoli toisistanne - antakaa lapsillenne ihana, raitis ja läsnäoleva kesäloma. Olkaa lasten kanssa, pelatkaa, leikkikää. Elämä on nyt. Kesä on nyt. :)
c.Landemutsi//kotialbumi

2 kommenttia: