lauantai 26. marraskuuta 2016

Bergen - Lännen voimakeskus päivä 1.

Brykken; Kautta aikojen ja edelleen Bergenin tunnetuin näkymä on ollut kaupunginlahden itärannan puutalorivi. 1979 siitä tuli Unescon ensimmäinen maailmanperintökohde Pohjoismaissa. Se on ihme,että se on edelleen olemassa - niin monta kertaa se on palanut. Brykken oli satojen vuosien ajan Tyskebrykken eli saksalaislaituri mutta sodan jälkeen kaikki Saksaan liittyvä tahdottiin hävittää näin ollen nimeksi jäi vaan "laituri". 

Historiaan liittyvää olisi vaikka millä mitalla kerrottavaa mutta ehkäpä jätän ne kerronnat muille ja viisaammille. 
Se miten me päädyimme Bergeniin lienee tarina oleellisin: Yksi ehdoton miksi juuri Bergen oli tottakai Brykken mutta myös Fløyenvuori- fløibanenin köysirata Ja Ulriken. (Vaelluskengät oli tiukasti jalassa jo lähtöhetkellä) 

Tutulta tuntuva Helsinki Vantaa ja Lentoparkki kutsuivat marraskuisena aamuyönä. Suomessa oli pakkasta n.-4 Ja maassa lunta. Oslossa sää vaikutti samanlaiselta kuin Suomessa. Neljän lapsen vanhempina lapsille oli myös järjestetty jo hoitopaikka ja koululainen laitettu edellisiltana reissunpäälle Keski-Suomeen. Reissu fiilis. 

Oslon Gardemoanin lentokentältä suuntaamme junalla (NSB) Oslon keskustaan (n.45km)  hintaa tällä junalla 92.00NOK eli n.10e. Laitan vähän hintoja vertauspohjaksi sen takia,että usein  puhutaan miten kallis maa Norja on - koska se riippuu todella paljon miten,missä ja millä periaatteella reissua teet. 





Oslosta (Oslo S) hyppäämme bussiin jonka nokka on kohti Bergeniä. Kuski kysyy onko matkamme ensimmäinen kerta- vastaamme kyllä. Kuski naurahtaa ja sanoo ystävällisesti että matka kestää 7-8 tuntia, että bussista löytyy kahviautomaatti ja vessa. Eli kaikki tarpeellinen. 
-Kongsberg
-Drammen
kaikenlaisia paikkoja; Upeat Hardangerin vuoristomaisemat vilisee lumisina ympärillämme. Bussin kyydissä ehtii tuijottaa maisemia jotka ovat vertaansa vailla. "Paljonko väliä on tosiasioilla rannoilla näillä autioilla näillä tuulenpuolen kallioilla...." Edu soi päässä. Sanoittakin selvää,että tämä on rakkautta: Kaunista ja jylhää kohtaan. 





Ote reissuvihosta: 
"ETNE. Lautalla. out 8c. klo.18:22 per** kiittää. Sää on sateinen mutta mieli on niin happyhappyhappy kävin äsken ottamassa lautan kannella 'ilmaa' ja voi viude, merituulen tuiverrus naamalla. Sydän ymmärtää." 

Saavumme Bergeniin joskus 20:00 mampsin kanssa majatalolle Nostegatenille (budgetcity) ja emäntä saapuu kun soitamme hänelle. Majatalo on bueno: Ja hei nyt ei enää kielimuuri jännitä. Puhumme kuitenkin englantia. (marraskuussa hyvän majatalon saa edullisesti: 780NOK/kaksi yötä n.80e) 

Tarina jatkuu seuraavassa tekstissä. Raportoinnin mä hoisin matkalla reissariin niin kaikki oleellinen on paperilla. :) 

Sade ropisee ikkunaan Bergenissä 51 Nostelgatenilla. Yö on koittanut. Täällä kaikilla on sadetakki ja saappaat. Mä tunnen niin sopivani tänne. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti