sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Ålesund - Møren maakunnan metropoli

(Otsikko on suoraan mun Autolla Norjaan kirjasta lainaus - OSUVA!)

Geirangerin reissupäivän jälkeen me palaamme vielä Ålesundiin. Saamme saman majapaikan joten lentoreppujen heittäminen kämpälle-  saappaat jalkaan ja kaupungille. Koko kaupunki on vielä kunnolla katsomatta - päätämme kävellä ja ihmetellä.
(Møre og Romsdalin fylke.)

Tuhoisa tulipalo tuhosi koko kaupungin keskustan 1904. Muualta Euroopasta saatiin apua ja koko kaupunki rakennettiin kolmessa vuodessa uudestaan. Jugendtyyliä. Suomessa varmaan Vanha Rauma on samaa aikakautta ja Riikan vanhakaupunki.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Jugend

Ålesund on länsirannikon tärkein kauppa ja teollisuuskeskus Bergenin ja Trondheimin välillä. Ålesund on myös maailman suurin kuivanturskan vientisatama.

Kipitimme uudestaan toistamisiin Fjellstuan näköalatornille. Sieltä näkee ihan koko kaupungin. Jos vaan sää sen sallii. Meillä kävi tuuri. Tällä toisella kerralla kiipeämme sinne rappusia pitkin. Ensimmäisellä kerralla kävelimme toista kautta tietä pitkin.
Ylös saavuttuamme siellä soi Rocky I'm Tiger... Se saa naamaa enemmän nauruun. :)











Hämmästyttää ja ihastuttaa edelleen. Nyt tätä kirjoittaessa Ålesundista on aikaa reipas kuukausi: Voin edelleen tuntea naamalla sumusateen ja raikkauden. Tuulen ja usvan. Tuoksut. Ison luonnon. Ajatusleikkinä tämä olisi varmaan mun suosikki paikka asua. Heh. Mutta onneksi mulla on kieltämättä näkemättä vielä suuri osa Norjaa :)

Ålesund-  Kiitos. Tänne saa sydän kaivata. Vigran lentokenttä oli hauska. Pieni - idyllinen ja helppo. Pala sydämestä jäi varmana jonnekin satamaan. Suureen mereen. Tulisiko musta kalastaja? Tai vaikka kalatehtaan työntekijä? :D Jaa-a ... Ainakin sielultani tunnen olevani vanha Norjalainen. Ja kuulemma vähän muutenkin :D :D
Reippailija Hemuleina , Iloisina. Huomaa! T-paita ja toisella toppatakki ;) ;) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti