torstai 16. marraskuuta 2017

RT17 Drammen - Heddalin sauvakirkko - Gaustatoppen

Liki vuoden päivät suunniteltu reissu Norjan Länsiosaan toteutui kesällä 2017. Matkaan pakattiin farmariautollinen tavaraa, kolme innokasta aikuista sekä aimoannos trangia ruokaa. Auton jarrujen kannalta tavaramäärää olisi vielä kannattanut minimoida mutta toisaalta kahden viikon road trip/vaellus/leiriloma vaatii muutaman kilon tavaraa.

Ajoissa varatut laivamatkat kevensi kukkaroa sekä se ,että suurin osa yöpymisistä oli suunniteltu telttaan. Hankimme kolmen vuodenajan Halti teltan reissua varten, vesipilarimäärää vähäsen kuuntelimme Norjan oloihin mutta silti kannattaa pakata mukaan myös alupressu ainakin.

Muut reissuun mukaan otettavat:
-itsestään täyttyvät makuualustat (selkävammaisen pelastus!)
-itsestään täyttyvä tyyny (kestää yleensä auhteellisen kauan)
-kunnollinen makuupussi
-trangia/ruuan valmistus välineet&sytykkeet
-vaatteet (eri säät huomioiden)
Listaa voisin jatkaa kilometrin verran mutta nämä ainakin ne joihin kannattaa panostaa...


Ajeltiin Ruotsin läpi Drammeniin jossa teimme päiväretken Drammenin kanjoneille. Siellä oli valtavan mielenkiintoista. Viimeksi olimme sielä talvella, kesällä pääsimme kulkemaan koko kanjonin alusta loppuun pohjalla. Mahtavaa.
Villit pyöräilijät suhasivat lasketteluhisseillä pyörineen ylös ja sitten laskivat alas. Hurjapään hommaa. Kivaa katsella. Samalla kaveri etsiskeli geokätköjä - ja ihastelimme maisemia.

Airbnb yö Notoddenissa maistui jo yhden autossa nukutun yön jälkeen. Selän kolotukset sekä niskan morot unohtui kun sai katsella yöhön painuvaa Norjaa. Usvaa vuorilla. Unohtui sekin miten jännitti kun Oslon piiiiiitkässä tunnelissa auto alkoi ottaa lämpöä jatkuvassa nousussa.

Heddalin Sauvakirkko oli listalla ja ihan ehdottoman upea paikka. Sää suosi ja ihmettelimme puista viikinki kirkkoa - nautimme kahvit söpössä kahviossa sekä kapusimme näköalapaikalle. Tietenkin. Tällä reissulla pärjäsi reissu sandaaleilla. Paikalliset lampaat, hevoset ja ponit olivat hauskoja. Tätä ei voi muuta kuin suositella!!!!

Matka Notodden - Rjukan taittui huokaillen: "Aikamoista". Mahtavat maisemat. Vuoret. Vesiputouksia. Kirpakkaita mutkia ja mäkiä. Autolla jännää ajella ylös-alas kapeilla teillä. Katsella samalla maisemia joita on ihaillut pitkään instagrammin kuvista. Mahtavaa.

Ajelemme n.1000m korkeuteen autolla. Vedämme farkun parkkiin kivaan tien "sivuun", isot P-paikat on maksullisia, laitamme siis mieluummin omaan parkkiin josta vain on vähän kävelymatkaa Gaustatoppenin "lähtö" paikalle.
Mielenkiintoinen pakkaaminen ja häärääminen autolla alkaa. Jokainen keskittyy tarkistamaan rinkkaansa, pakataan juomavedet, muonat, vaatteet..  kääritään vaatteet muoviin... kiristetään kenkiä... Naurattaa :)

Ekat puhinat pääsee ilmoille kun talsimme tosiaan sinne aloituspaikalle ja hiki puskee päälle jo ennen virallista vaelluksen aloitusta. (https://www.visitnorway.com/listings/gaustatoppen/1467/ )
Korkeutta Gaustatoppenilla on 1883 metriä, suunnitteilla oli tottamaar topittaa koko "kukkula". :D
Yövyimme leirissämme yhden yön, yöllä tuuli repi telttaa, pitelimme telttaa ns.pystyssä- itkeäkkö vaiko nauraa , en osaa sanoa mutta mieletön kokemus.



Me olimme matkalla kesällä, heinä-elokuun taitteessa, ja päällä sai todellakin olla kunnon vaelluskamat. Villapaitaa unohtamatta. Pipot ja hansikkaat sekä sadevaatteet. Mutta niin mahtavaa! Kunnon eväät ja rusinat taskuun kun lähtee tänne, vettä juomapulloon tarpeeksi ja muutenkin asenne kohdilleen. Tsekatkaa mitkä maisemat!

Hyvällä säällä Gaustatoppenilta näkee noin kuudesosan Norjaa, meillä sattui kovaakin kovempi sumu. Mieletön reissu. Koitan saada jatkoa - meinaan kirjoittaa.... Gaustatoppen oli alkua: Tästä suuntasimme Oddaan - se on sitten toinen seikkailu. Pysy messissä!

GÅ PÅ TUR. :)  (kuvat kaikki landemuts ja AK) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti