sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Liikenne vastaan hevonen - vaarallista leikkiä ihmishengillä!

Kuvan lähde:https://www.google.fi/search?q=Varokaa+hevosia+kyltti

Jokainen autolla, moottoripyörällä, rekalla, ihan millä vaan pyörillä liikkuvalla tietää mitä tarkoittaa jos hirvi ja auto törmää. Se on tiellä liikkujille pelko. Hirvi saattaa painaa jopa 700kg. Se on aika paljon tuulilasin läpi tullessa sylissä, siinä käy usein pahasti. Moniko tietää mitä hevonen painaa? Rodusta riippuen tietenkin mutta normaali ratsuhevonen n.500kg. Tiedättekö mitä käy kun se tulee tuulilasin läpi? Pahasti. Ja usein sillä hevosella on kyydissä ihminen. Tai taluttaja. Tai kärryillä kuski.

Facebookissa on usein ollut hevospiireissä jaettuina juttuja miten ohittaa hevonen turvallisesti, kuinka toimitaan kun hevonen tulee vastaan mutta jo terve maalaisjärki sanoo, ettei autolla voi kaahata ohi, kaasuttaa hevosen kohdalla, töötätä ehkä ratsukon kohdalla: Tähän on pakko tulla muutos! Hullua leikkiä ihmishengillä. ANTAKAA HEVOSELLE/RATSUKOLLE tilaa, älkää painako kaasua juuri hevosen kohdalla, älkää vaihtako vaihdetta juuri silloin kun ohitat hevosen: Aja hiljaa, katso miltä hevonen näyttää, pelkääkö se ehkä autoa.

Sattuipa tässä kesän aikana kerta kun olimme liikenteessä hevosen kanssa. Hevosen taluttaja kulki edellä hevosen kanssa tien reunassa- me muut ihmiset "takana" turvana. (lue: heiluttelimme autoille merkkejä VAROKAA, HILJENTÄKÄÄ... HUITOMALLA) Ehkä 1/10 ajoi ohi hiljaa ja rauhallisesti. Muut joko painoivat kaasua ihan kohdalla, tuijottivat kuikussa päin ja ajoivat liki, mulkoilivat ja jopa tööttäsivät. Suurella osaa istui takapenkillä oma lapsi. Eikö autolla liikkuvien mieleen juolahda sillä sekunnilla, että sitä hevosa usein taluttaa jonkun lapsi!
Hevonen on pakoreaktion omaava eläin. Lyhyesti: Jos hevonen kokee että uhka on saalistaja (kuten kaikki tiedämme niin hevonen on saaliseläin) joka juoksee hevosta nopeammin, odottaa se viimeiseen saakka saalistajan lähestymistä ja vasta hyvin lähellä ryntää pakoon ja huom! Samaan suuntaan kuin mistä saalistaja on tulossa. Tämä selittää esim. sen miksi hevonen voi hypätä suoraan auton eteen. Saaliseläimelle on tyypillistä että kaksi samanaikaista ärsykettä laukaisee pakoreaktion.


Samaa toistuu päivittäin missä milloinkin maakunnassamme- Ikävä kyllä! Vaikka ison tien olisit ylittämässä ponin kanssa on kaikilla kiire, rekat suhauttelevat, moottoripyörät kiihdyttää, autoista revitään mikä irti saadaan: Pois alta lapset, mummot, ponit ja muut kulkijat. Suojatie on vain merkki tiessä, hällä väliä - toisinaan pannaan mutkat suoriksi ja liikenteen jakajan merkkikin lennätetään toisten pihalle. Nopeusrajoituksia noudatetaan ainoastaan jos jossain näkyy ratsia. Silloin ajetaan hiljaa. Missään ei oikein tunnut olevan tolkkua liikenteessä?! Mitä pitää sattua ennenkuin esim.HEVONEN JA RATSASTAJA otetaan liikenteessä huomioon. Onko millään enää väliä? Kuka toimii näin jos kyseessä sen hevosen kanssa liikkujana olisi oma lapsi - KANNATTAA MIETTIÄ!



(Alkuperäisen tekstin kirjoitin ystäni Marikan kanssa, tekstiä on tänne blogiin hieman muunneltu!)



 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti