keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Perunaa sen olla pitää - köökissä Landemutsin tapaan!


Olenko minä pullantuoksuinen äiti? Teenkö aina kaiken itse? Pysyykö kädessä paistinlasta tai miten kiertyy pullapitko? Siinä hyvä aihe pohdittavaksi sadepäivään.... -Olen ja en ole. Meillä syödään kyllä PALJON ja terveellisyys on tavoite. Toisinaan "lipsutaan" sitten taas mennään isolla draivilla kohti tavoitteita. Meillä käytetään paljon myös raakapakasteita. Joskus ollaan pyöräytetty pullatkin pussista kun vieraat on yllättäneet. Paistovalmiit on yllättävänkin "omatekoisen" makuisia. Pasteijat, piirakkapohjat sekä piparitaikinoita olemme myös "kalastelleet" kylmäaltaasta.

Ruokaa meillä kuluu kai ihan normaalisti. Mitään ruokaa ei kuitenkaan 6 henkisessä perheessä saata tehdä grammoina tai deseinä :D Ei mitenkään! Perunoita kuoritaan kertaheitolla vähintään 2kg(muussiin enemmän!!), jauhelihaa sujahtaa kastikkeeseen vähintään puolikiloa, "lisuke riisiä" puoli pakettia.... Ruokaa pyrin tekemään niin ,että siitä söisi kunnolla sen yhden kertaa -ylijäämät on harvinaisia mutta jos jotain jää se sapustellaan joko iltapalalla tai seuraavana päivänä. Salaatti koitetaan tehdä kausiluonteisesti sesongin mukaan: kesällä kun kasvihuoneet tuottaa enemmän salaattia, tomaattia ja kurkkua syödään niitä paljon kun hinnat on kohtuulliset. Talvikaudella enemmän juureksia kuten ihan perus porkkanaa ja punajuurta. Yksinkertainen linjaus on helpoin ja taloudellisin. Joskus voi hifistellä. (LUE:ananasta porkkanaraasteeseen :D !!)

Leipomisessa en voi itseäni kehua, en kai ruuan laitossakaan mutta kyllä meillä ikkunat huurussa ruokaa laitellaan ja koitetaan ainakin lapsille tarjota muisto siitä, että koulusta kotiin tultaessa kotona odotti ruoka//syöminen. Hedelmiä menee rutkasti varsinkin urheileville ja muillekin. Välipalat koostuu usein treeni reppuihin banaaneista//välipalapatukoista. Kaurapuuro on elinehtomme, se maistuu niin aamulla kuin illallakin. Välillä välipalanakin. Voisilmällä, hillolla tai mustikkasopalla. Rahkaa on samoin jääkaapissa usein yksi hyllyllinen.

Mitä löytyy arkiruoka kassista?
*lihaa,kalaa tai kanaa
*pastaa,riisiä,perunaa
*kurkkua,tomaattia,salaattia... sesongin mukaan
*leipää,riisikakkuja,puuroa
*rahkaa,jogurttia,viiliä
*maitoa&piimää
*helppoudet: pinaattilätyt,piltit
Maitoa saa raahata kädet väärinä, päivässä kuluu 3-4 litraa maitoa. Pyrimme ostamaan kotimaisia tuotteita mutta hedelmät on kyllä kauppatavaraa ulkomailta.. Perunat saadaan useimmiten "omasta" takaa mamman ja pappan maasta. Itse viljeltyä ja hyvää. Munia saa haettua myös suoraan tuottajilta isoissa kennoissa.
Tässä pieni katsaus Landemutsin ruokapolitiikkaan. Itsetehty on aina itsetehty mutta toisinaan voidaan turvautua ilman stressiä myös puolivalmiiseen.
Ihanaa ja kiireetöntä VAPPUA kaikille, nauttikaa ja öllötelkää. Ja syökää hyvin,maukkaasti sekä terveellisesti!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti