perjantai 17. huhtikuuta 2015

Leikisti - horsebickia, makkaramaata ja kuka pelkää pahaa ponia! Mitä teillä leikitään?

    
Mitä meillä leikitään on postaus kotiin jossa asuu lapset 2003,2010,2013 ja 2014. (ja lopussa myös "haaste" muille leikkiville!!!)
Ensinnäkin meillä on siis kaikki lapset tyttöjä. Jokainen on saanut itse valita lelunsa siinä määrin, että mitään ns.roolimalleja pelkästään tyttöleikkeihin emme ole antaneet mutta ja iso MUTTA: kaikki on tykänneet kyllä "tyttöleluista" ja niin on todellakin helppoa ollut lelut hankkia/etsiä. Ainoa auto lelulaatikoissa on kauan jo ollut pinkki little baby born hevosmaasturi pinkillä hevostrailerilla. Nyt lastenhuoneeseen on kulkeutunut myös iso punainen soiva leluauto (serkkupojalta) sekä erilliseen lelunurkkaan automatto. Siinä ne onkin sitten meidän perheen leikkiautot. Kerhoissa kiinnostaa pikkuautot eli ne on nyt hankintalistalla jos sattuu jostakin kirpparilta löytymään jonkin sortin laatikollinen. Puinen vanha juna (koottavat vaunut) on kiva ja siitä tykkää pienimmät. Kirppislöydöistä tuorein on parkkihalli kolmella autolla. (hahahaa)


11 vuotias: Ei meillä enää sanan varsinaisessa merkityksessä kai leiki? Paitsi pakon sanelemana sisaruksien kanssa saattaa apuna järjestellä esim.nukkekotia/pet shoppeja. Leikit taitaa olla ne kännykällä sekä tabletilla pelattavat "rakennuspelit" , muistipeli siskon kanssa menee. Ulkona trampoliinin saa kai laskea leikkimiseksi. Se mitä 1990 luvulla oli viellä ihan normaalia 11-12 vuotiailla (barbie leikit ja nukkeleikit) tuntuvat olevan nykyään enää harvalla totta nykyään. Tavallaan ikävää, että aikuisuuteen kasvetaan "väkisin" kauhean aikaisin. Kuitenkin leikki olisi se mikä kehittäisi nuorta vastaisuuden varalle. Mutta ajat muuttuu.

4,5 vuotias: Pet shopit, nukkekoti, nukkeleikit,Bratsit ja barbiet, leikkikeittiö ja ruuanlaitto leikit, pikkulegot sekä kaikenlainen rakentelu ja näprääminen on nyt In. Piirrustelu sekä värittäminen ja siihen samalla "tarinan kertoilu" ja sepitys. Tämä on ihana ikä, kaikki kiinnostaa ja mielikuvitus riittää keksimään vaikka mitä. Aakkoset, ne muoviset kirjaimet tekivät myös meille paluun! Pihalla riittää leikkimiseen hiekkalaatikko, keinut ja trampoliini. Kaikki luonnonjutut: kepit ja oksat ja kivet. Tehdään mutakakkuja, hiekkakakkuja sekä lehdistä ja ojavedestä keittoja. Vain taivas on siis rajana! (niin ja roolivaatteet ehdottomasti!!)

2 vuotias: Leikkikeittiö kokkailu vempaimineen on top 1-2 (keittiöitä meiltä löytyy kaksikin kappaletta - eipä tule riitaa) koottavat jutut, isot legot ja palikat. Tornit. Oikeastaan voisin listata tähän lähes kaikki samat kuin isolla siskolla. :D Sillä ihan kaikki mitä sisko tekee edellä - tekee tämä nuorempi perässä. Pelkästään omaa juttua ei kai taida edes olla!?

5,5kk Lempi lelut on helistimet. Ääntä pitävät pehmot. Isot ja selkeät kuviot. Piippaus-puhelin ja soivat jutut. Isoilta siskoilta on peritty vauvalle kaikki tarpeellinen ja kirppiksiltäkin kahmittu aina jotain kivoja juttuja.
  
Leikit ollaan koitettu rakentaa niin, että ne on esillä selkesäti ja yksi leikki kerrallaan. Aina välillä saa kyllä inventaariota tehdä. Pääosin koitetaan niin, että lapset siivoavat itse leikin pois ennen uuden alkua. Aina se ei mene ihan käsikirjoituksen mukaan mutta opetellaan. Meillä on leluina niin muovisia kuin puisiakin leluja. Lapsia ei koskaan ole tarvinnut kauheasti ohjata tekemään mitään tiettyä juttua vaan aina "ajautuvat" keksimään jotakin. Joskus myös ihan simppelit hommat kuten suuri pahvilaatikko tai kenkälaatikko aktivoi johonkin leikkiin. Itse olen "huono leikkimään" , olen kyllä lattialla jos pakko. Puen barbeja ja "puhun". Tosin usein silloin huomaan itsekin kuinka leikkiminen "vapauttaa" ihan isoakin ihmistä. Meillä leikitään myös usein "kirjastoa", "koulua", "neuvolaa" sekä "taidepajaa" :D Itse koitan ylläpitää muistissa ja periyttää ainakin "piilosen", "kymmenen tikkua laudalla", "makkaramaan" ja "ruutuhyppelyn" - nyt kun kevät koittaa ja asumme entistä enemmän pihamaalla.

Kaikki siis yhdessä leikkimän. Ylös, ulos ja liikkeelle. Lattialle tai pöydille. ;) PS.Lajina Horsebick on meille tuttu ponikerhoistamme (leikkiin kuuluu siis erilaiset esteet, askellajit,hypyt ja punnerrukset- ei ikärajoitteita!) , Kuka pelkää pahaa ponia - taas on leikki joka tunnetaan kai nimellä Kuka pelkää must** miestä :D ... tai kuten luistelukouluissa Jäämiestä .... Onhan näitä- senkun muistelemaan!!!)


Samalla kysyn MITÄ TEILLÄ LEIKITÄÄN? MISSÄ TEILLÄ LEIKITÄÄN? KUKA TEILLÄ LEIKKII?

Kertokaa : kommentoikaa tai muut bloggarit kirjoittakaa postaus aiheesta!!!!!
Linkki myös Lapsellista blogin Annan kirjoitukseen: http://blogit.kaksplus.fi/lapsellista/lelulaatikon-helmet-ja-arvontavinkki/

2 kommenttia:

  1. Meillä kohta 5v. tyttö leikkii: barbit, nuket, keittiöleikki, lego friendsit, askartelu, piirtely..
    2-vuotias tyttö: duplot, nuket keittiöleikki, piirtäminen...

    Itse olen laiska leikkijä, ihan hävettää :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kuullostaa kivoilta! Itsekin olen kuten sanoin "huono" leikkijä :( !!!

      Poista