perjantai 20. helmikuuta 2015

Onnellinen lapsuus - muistikuvina.

Saunan mittarissa : 80 astetta. Lisää löylyä ja kylmää vettä kauhalla niskaan. Pesuhuoneen ikkunan raosta tuleva raikas pakkasilma. Höyry. Ulos jäähyille. Kylmää mustaherukkamehua. Muovimukista. Ja sama uudestaan. Tietysti sisaruksien kanssa.

"Loputon" kesä. Lämpimät illat. Paljaat varpaat ja soranpalaset peltotiellä. Juoksukilpailut. Koivuissa hyvän tuoksuisia lehtiä ja kissankellot sekä piharatamot polviin kun tuli haava. Polkupyörä rallia ja puupyssyjen kanssa sotaa. Hienot majat, vallihaudat, väijytys kuopat ja pikkukiinalaiset. Sadevettä isoissa saaveissa mansikkamaan kastelua varten. Niissä kasvatettiin sammakon nuijapäistä isoja.

Jalkapalloa omalla pihanurtsilla. Isä,sisarukset ja isän veljet. Itsetehdyt maalit. Mutta pelin tuntu kuin stadionilla. Omenapuiden istutusta syksyn sateella. Pihlajaan sidottu narukeinu. "mitä tehtäs?" Puuliiterissä puukolla vuolemista ja vasarointia. Sahaamista. Hauskaa.

Vintinkomeron penkominen. Olevinaan aarteita. Kuunneltiin salaa isän Leevi and the Leavingsia kun äiti oli kauppa-autossa. Aika hurjaa. Kissanpentujen löytyminen tallin heinävintiltä. Salakuljetettiin ne sisälle nukenpetiin nukkumaan. Jäätiinkö kiinni?

Lukuisia piirrustus ja askartelupäiviä. Pikkuveli piirsi aina polvillaan pöydän päällä. Pari kertaa sai piirtää myöhemmin mun historian vihkoon roomalaisia sotilaita kun osasi mua paremmin.

Hiihtokilpailut toppahaalareissa ja eripari suksilla. Jääkiekkopelit omalla jäällä takapihalla. Hiki päässä. Tosissaan. Mäenlaskua kaivon päälle kasatusta isosta mäestä. Pappan ihmeellinen iso traktori jolla se aurasi pihan puhtaaksi. Pellon poikki mammalaan. Viinimarjapuskat. Viinimarjasotaa. Piilosta. Makkaramaata. Kymmenen tikkua laudalla. Parhaat saman ikäiset setä ja täti. Kaverit.

Tuoretta pullaa ja sämpylää. Vispipuuroa ja kahvia. Isän metsurin takki ja juuri sahattu puu. Äskettäin sisälle haettu pyykki ja pestyt matot.

Kun miettii elämää taaksepäin reippaat 20-25 vuotta - voi ajatella, että KYLLÄ oli kiva lapsuus. Osa muistoista välittyy valokuvista. Suurin osa tuoksusta. Pikku häilähdyksinä. Jänniä: iloja ja suruja. . Muistetaan ne kaksi asiaa jotka kannattaa yrittää lapsille antaa: juuret ja siivet.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti