keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Muista aina liikenteessä, monta vaaraa ompi eessä...

"Sataa räntää, vaunuissa pikkulapset, kori piukassa ruokaa ja kerholainen juoksee vierellä.. pidän kädestä. Meillä on ne heijastimet. Rekka suhaa ohi. Ei edes kuule mitään. Onneksi vaunuissa on sadesuoja. Heijastinliivit ja kokoaikainen VARO VARO VARO.... Eikä tämä ole ote facebook päivityksestä -It`s a monday morning- vaan meidän arkea. Jumalaton liikenne maantiellä. Ja me kiitolliset saamme sentään kulkea kävelytiellä. Ja meillä on katulamputkin. Liikenteen vaara häilyy mielessäni aina ja muistan kertoa kuinka äitin koulukaveri kuoli kun jäi auton alle. Sen jälkeen siihen kohtaa tietä tuli muutoksia kotipaikkakunnallani..."

Tartuin aiheeseen jota olen miettinyt siitä saakka kun sain omia lapsia. Liikenne. Nykyään kaikki kulkee pyörillä. Ruoka, tavarat, ihmiset, eläimet jne. kuljetetaan maanteillä. Enää ei ole ainoastaan pikkuista hiekkapätkää jossa naapurin isäntä pörisyttelee Dextalla. Enää ei synnäriltä kotiin ajeta fiat minillä irtonainen vauvankoppa takapenkillä. Kukaan ei enää aja hiljaa. Missään ei enää ole malttia.

Päiväkotien,koulujen,liikuntapaikkojen ja jopa kerhojen parkkipaikoilla saa jalankulkijana varoa ja katsoa monen monta kertaa mistä joku kaahaa maasturin renkaat sutien muista välittämättä. Henkilöautot, mautot, mopot, mönkijät, traktorit ovat liikenne kuvassa normaaleita ainakin maaseuduilla. Välillä tuntuu, että jaloillaan liikkuvat ovat katoava luonnonvara. Samoin sitten kai myös järki ja toisten huomioon ottaminen.

Suojatie (meillä päin ainakin useimmiten) tarkoittaa lähinnä tielle muuten vaan piirrettyjä valkoisia viivoja... bussit, isot raskaan kaluston autot samoin taxit saattavat painella varpaitten yli muitta muitkitta ja surutta. Itse en koskaan luota suojatiehen. Enkä uskalla opettaa sitä lapsillekaan. Kevyenliikenteenväylät ovat paikoittain aika vaarallisia, turvakaiteet puuttuu tai on tehty "sinnepäin" , 80km/h ohi kiitävä täysperävaunu ruiskauttaa jalankulkijan päälle mukavat loskat ja jo pelkkä katsominen useampiin voimarenkaisiin saa silmät sekaisin.

Tekstissä en nyt ota kantaa enkä puhu mistään päästöistä, en hiilijalanjäljistä enkä ekoile. Meillä kyllä ajetaan autolla, paljon ajetaankin. Lähinnä itseäni mietityttävä asia on turvallisuus. Eikö liikennekulttuurin pitäisi kehittyä sen myötä kun kaikki vehkeetkin? Kunnantyöntekijöitä, hoitajia, erilaisia ammattikuntia kyllä koulutetaan säännöllisin väliajoin: tulisiko välillä muisti-herätys-liikenne kouluttaa kaikkia autokortin omaavia?

Vähän väliä saa lukea surullisia uutisia otsikoista missä milloinkin on kolissut, missä pahasti pelti ja missä lopullisesti ihmishenkiä. Eikö asioihin voida puuttua koskaan ennenkuin se on liian myöhäistä?
Isot tiet joiden yli kävelee päivässä montakymmentä lasta joissa nopeudet on 80-100km/h -miten se voidaan luokitella turvalliseksi? Miten "Varokaa lapsia!" merkit jaetaan? Milloin on aika ottaa yhteyttä jonnekin ja minne jos tekee mieli puuttua turvallisuuteen omalla asuin seudulla?


Itse liputan kovin ja huitoen poliisi ratsioitten puolesta, -mitä enemmän ylinopeuksia, rattijuopumuksia ja muita rikkeitä saadaan kiinni ainakin aina on hetken yksi rikkeen tekijä vähemmän. Olen aina ollut hyvä kuski. Varsinkin kun istun hanttarin puolella. Muistan aina muistuttaa nopeuksista, turvavöistä, mutkan takana piilevästä mahdollisesta vaarasta ja tietenkin hirvistä ja peuroista. Mutta niinhän sen pitäisi olla SILMÄT AUKI liikenteessä.

Allekirjoittanut muistuttaa: Krosseilla ajellaan sitten radalla tai LUVALLA turvallisilla paikoilla! ;)
Ajakaa varovasti, ajakaa reilusti ja ajakaa ajatuksella. Jääkiekosta ja raveistakin tuttu termi: "AJA" (no tarkoittaa hiukan eri asiaa!!!) voisi olla muistutus myös liikenteeseen Alhainen tilannenopeus, Jokaisen kilometrin suunnittelu ja Arviointi tilanteisiin. (aajiiaa) *

muistakaa kommentoida, käykää kurkkimassa facebookissa ja postiakin saa laittaa landemutsi@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti