maanantai 31. lokakuuta 2016

Unelmien Geiranger - Vuonojen kuningatar.

Jos sognefjorden on suurin ja kuuluisin -on Geiranger kaunein. Se on Storfjord-nimisen vuonon sivuvuonon sivuvuono eli sisin osa. 15km pitkästä Geirangervuonosta ainutlaatuisen tekee sen jyrkät rannat. Vuono muodostaa S-muotoisen kaksoismutkan yli kilometrin korkuisten Vuonojen välissä. Kummallekin rannalle syöksyy vesiputouksia vuonoon lähes kohtisuoraan ja satojen metrien korkeudesta.
Niiden nimet ovat:
Morsiushuntu, Kosija ja Seitsemänsiskosta. Kaikilla on oma tarina ja myyttinsä. 

Geiranger vuono on Unescon maailmanperintö kohde. Eikä suotta. Mutta jo kauan ennen näitä titteleitä on matkaajat liki ja kaukaa tulleet tätä katsomaan. Ihailemaan. Kuvaamaan.

Ensimmäinen risteilijäalus on vuonoilla käynyt jo 1869. Nykyään siellä seilaa laivaa vaikka kuinka.
Hurtigruten päivittäin. Näitä me tutkailimme netistä todella paljon: Mutta koska oma reissumme ajoittui turisti rysän  ulkopuolelle päätimme reissata bussilla, lautalla (Fjord1).
Netistä tietoa löytyi - ei helpolla ja aikataulut selvisi vasta paikanpäällä!
Me hyppäsimme bussiin Ålesundin pääbussi asemalta. Hintaa suuntaan tuli n.250NOK ja ehkä n.54NOK lauttaylitys. Joka oli ihan todella mahtava!
[www.visitalesund.com löytyy jotain]

Sanottakoon, että jo bussimatka Hellesyltiin oli isoilla kirjaimilla MAHTAVA :) Saatika kaikki se ilmasto, sumu,usva ja tuoksu. Fjordilla mennessä Geirangerille saapuessa alkoi kova tuuli. Se oli mahtavaa!








Me löysimme ennakkoon netistä majapaikan Fjelltun Camping, 2km Geirangerin keskustasta. Hinnaltaan edullinen ja aivan bueno. Omilla yöhommeleilla (makuupussi/tyynyliina)
750NOK yö.
Voin suositella! Siisti, lämmin, puhdas ja ihana henkilökunta.

Patikoimme mm.Näköalapaikalle ylös serpentiini tietä. Satoi ja satoi mutta naamat oli vaan niin messingillä. Mahtavaa. Unelmaa. Ilo. Sydän ihan pakahtui. Oli hyvä tapa viettää 13vuotis hääpäivää. :D Takaisin päin kävellessämme paikallinen asukas tarjosi meille autokyydin, se kelpasi. Satoi kovin. Ja pimeys oli päällä. Majapaikkaan saapuessamme oli täysi pimeys. Kauan piti ihan vaan olla ja katsoa maisemaa terassilta. Oi,Geiranger. Olet siinä.







Mä voisin tarinoida tästä vaikka kuinka. Meille koko Norja on yhtä unelmaa. Mutta tämä kokemus: Vertaansa vailla. Jos nyt jonnekin joku haluaa reissata niin vähänkään vähättelemättä TÄNNE KANNATTAA!! ;)
Peikot ja kaikki - Niin oli olo kuin lapsella jouluna.

Me tosiaan pääsimme kokemaan myös Eagleroadin-  Ihana majatalon emäntä nappasi meidät maasturinsa kyytiin ja pääsimme hänen kanssa Ålesundiin takaisin. Siinä sai muutaman tunnin höpöttää. (englantia) Sitä Norjalaiset puhuu "meitä paremmin".

-Eläkää unelmat toteen-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti